Regaip Gecesi Yapılacak Dua ve İbadetler Nelerdir?

Admin

Administrator
Yönetici
Admin
Regaip Gecesi Yapılacak Dua ve İbadetler Nelerdir?

680

Regaip kandilinde yapılması tavsiye edilen namaz, dua ve ibadetleri sizler için derledik. İşte Regaip gecesi yapılacak dua ve ibadetler.
Üç Aylar’ın ilk kandili; Regaip gecesi yapabileceğiniz 9 ibadet.

1. GÜNDÜZÜNDE ORUÇ TUTMAK
Recep ayının ilk cuma gecesine denk gelen Regaip kandilinin öncesinde yani Perşembe günü Allah dostları oruç tutulmasını tavsiye etmişlerdir. Bu oruç perşembe ve cuma olmak üzere 2 gün tutlacağı gibi sadece Cuma günü tutulmasını uygun görenler de vardır.

Mahmud Sami Ramazanoğlu (k.s.) "Dualar ve Zikirler" kitabında: "Leyle-i Regaip’ten evvelki perşembe günü oruç tutulup akşam birkaç lokma iftar edip akşam namazını edadan sonra iki rek’atta bir selam vermek üzere oniki rek’at nafile namaz kılınacaktır." buyurmuşlardır.

2. KAZA NAMAZI VE NAFİLE NAMAZ KILMAK
En mühim hususlardan biri, namazdır. Hak dostları bu gecede namaz kılmanın ehemmiyetine dikkat çekmişler ve namaz borcu olanların kaza namazı kılmalarını tavsiye etmişlerdir.

Tüm Namazların Kılınışı
Mahmud Sami Ramazanoğlu (k.s.) Dualar ve Zikirler kitabında Regaip gecesi kılınacak nafile namazı şöyle anlatılmaktadır:

Leyle-i Regaip’ten evvelki perşembe günü oruç tutulup akşam birkaç lokma iftar edip akşam namazını edadan sonra iki rek’atta bir selam vermek üzere oniki rek’at nafile namaz kılınacaktır.

Her rek’atta Fatiha’dan sonra üç kere “Kadir” suresi ve oniki kere “İhlas” suresi okunacaktır.

Veyahut bir kere “Kadir” suresi ve üç kere “İhlas” suresi okuTüm nur.

Namaz tamam olduğunda yetmiş kere:

681

Okunuşu: "Allahumme salli ala seyyidina Muhammedinin nebiyyil ümmiyyi ve ala alihi ve sahbihi ve sellim."

“Allah’ım, ümmı nebı Efendimiz Muhammed’e, aline ve ashabına salat u selam eyle!” duası okunacakdır.

Sonra secde edilip secdede yetmiş kere:

682


Okunuşu: “Sübbuhun Kuddüsün Rabbüna ve Rabbülmelaiketi verruh”

“Bizim Rabbimiz, Ruh’un ve melaike-i kiramın Rabbi, bütün kusurlardan münezzeh ve cümle eksikliklerden pak ve yücedir.”

Secdeden baş kaldırıp otururken yetmiş kere:

683

Okunuşu: "Rabbigfir verham vetecevez amme teğlemü inneke entel eazzul ekram."

“Rabbim, beni mağfiret et, bana rahmet et, bildiğin bütün kusurlarımdan geç, onları bağışla, şüphesiz Sen en yüce ve en kerımsin.” duası okunacak.

Tekrar secde edip yine yetmiş kere:

684

Okunuşu: “Sübbuhun Kuddüsün Rabbüna ve Rabbülmelaiketi verruh”

“Bizim Rabbimiz, Ruh’un ve melaike-i kiramın Rabbi, bütün kusurlardan münezzeh ve cümle eksikliklerden pak ve yücedir.” duası okunacak. Ve sonra secdede iken dünyevı ve uhrevı ne haceti varsa Hak -celle ve ala- Hazretleri’nden niyaz edilecektir. Sonra kişi secdeden başını kaldırıp namaz ve duası tamam olmuş olur.

“Yeryüzünde Allah Allah diyen biri var oldukça, kıyamet kopmayacaktır.” (Müslim, ıman, 234/148)
 
3. KUR'aN-I KERıM OKUMAK

Allah dostları Regaip gecesinde çokça Kur'an-ı Kerım okunmasını tavsiye buyurmuşlardır.

İbni Mes’ud radıyallahu anh‘den rivayet edildiğine göre, Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Kim Kur’an-ı Kerım’den bir harf okursa, onun için bir iyilik sevabı vardır. Her bir iyiliğin karşılığı da on sevaptır. Ben, elif lam mım bir harftir demiyorum; bilakis elif bir harftir, lam bir harftir, mım de bir harftir.” (Tirmizı, Fezailü’l-Kur’an 16)

İbni Abbas radıyallahu anhüma’dan rivayet edildiğine göre, Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Kalbinde Kur’an’dan bir miktar bulunmayan kimse harap ev gibidir.” (Tirmizı, Fazailü’l-Kur’an 18)

Kur'an Okumakla İlgili Hadisler

4. TEVBE İSTİĞFAR ETMEK

Allah Teala şirke düşmeyenlerin büyük günahlarını affedeceğini bu gecede müjdelemiştir. (bk. Müslim, ıman, 279)

Hazret-i Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem-: Efendimiz: “Ben, günde yüz kere istiğfar ederim...” (Müslim, Zikir, 42) buyurmuşlardır.

Müslim’de rivayet edilen bir hadıs-i şerıfte şöyle buyrulur:

“Resulullah’a -sallallahu aleyhi ve sellem- (Mıraç’ta) üç şey verildi: Beş vakit namaz, Bakara suresinin sonu ve ümmetinden şirke düşmeyenlere büyük günahlarının affedildiği haberi...” (Müslim, ıman, 279)

5. DUA ETMEK
Bu mübarek geceler, rabbimize dua ve niyazda bulunma zamanlarıdır.

Ayet-i kerımede buyrulur:

“(Ey Rasulüm!) De ki: Sizin dua ve niyazlarınız olmazsa, Rabbim size ne diye değer versin?..” (el-Furkan, 77)

Yine rabbimizin verdiği nimetlere hamd ve şükür halinde bulunmayı unutmamalıdır. Nitekim hadis-i şerifte duanın kabul olmasının iki şartından birinin hamd diğerinin de salavat olduğu bildirilmiştir.

Bir defasında Resul-i Ekrem Efendimiz, sahabılerden birinin Allah’a hamd ve Resulü’ne salevat getirerek duaya başladığını gördüğünde, onu takdır ederek:

“–Ey namaz kılan zat! Dua et, (duana hamdele ve salvele ile başladığın müddetçe) duan kabul olunur.” buyurmuştur. (Tirmizı, Deavat, 64/3476)
 
6. SALAVAT GETİRMEK

Resulullah -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimize salavat getirmeyi Allah Teala emretmiştir. Ayrıca hadis-i şeriflerde salavat getirenin bütün sıkıntılarının gideririleceği bildirilmiştir.

Ayet-i kerımede buyrulur:

“Şüphesiz ki Allah ve melekleri, Peygamber’e çokça salat ederler. Ey müminler! Siz de O’na salevat getirin ve tam bir teslimiyetle selam verin!” (el-Ahzab, 56)

Übey bin Kab -radıyallahu anh- diyor ki:

“Hazret-i Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimiz’e:

«– Ya Rasulallah! Ben sana çok salavat-ı şerıfe getiriyorum. Acaba bunu ne kadar yapmam gerekir?» diye sordum.

«– Dilediğin kadar yap.» buyurdu.

«– Dualarımın dörtte birini salavat-ı şerıfeye ayırsam uygun olur mu?» diye sordum.

«– Dilediğin kadarını ayır. Ama daha fazla yaparsan senin için hayırlı olur.» buyurdu.

«– Öyleyse duamın yarısını salavat-ı şerıfeye ayırayım.» dedim.

«– Dilediğin kadar yap. Ama daha fazla yaparsan senin için hayırlı olur.» buyurdu.

Ben yine:

«– Şu halde üçte ikisi yeter mi?» diye sordum.

«– İstediğin kadar. Ama artırırsan senin için iyi olur.» buyurdu.

«– Öyleyse duaya ayırdığım zamanın hepsinde sana salavat-ı şerıfe getirsem nasıl olur?» deyince:

«– O takdirde Allah bütün sıkıntılarını giderir ve günahlarını bağışlar.» buyurdu.” (Tirmizı, Kıyamet, 23)

7. SADAKA VERMEK
Allah yolunda infakta bulunup sadaka vermenin kişiyi pek çok tehlike ve belalardan muhafaza edeceği, buna ilaveten sadaka sahibini muhabbetullah’a nail eyleyeceği unutulmamalıdır. Bu müstesna geceler de sadaka vermeye en güzel vesilelerdir.

Zira Cenab-ı Hak şöyle buyurmuştur:

“Allah yolunda infak edin! Kendi ellerinizle kendinizi tehlikeye atmayın. Bir de ihsanda bulunun. Zira Allah, muhsinleri (iyilikte bulunan, işini güzel yapan ve ihsan şuuru ile yaşayanları) sever.” (el-Bakara, 195)

Efendimiz -sallallahu aleyhi ve sellem- zengin-fakir her mü’mini infaka teşvik eder; bir hurmadan başka bir şeyi olmayan için; “Yarım hurmayla da olsa cehennem ateşinden korunun, onu da bulamazsanız güzel ve hoş bir söz ile korunun.” buyururdu. (Buharı, Edeb, 34)
 
8. HAMD ETMEK VE ŞÜKÜR HALİNDE BULUNMAK

Bu mübarek gecelerde Rabbimize çokça hamd etmeli ve şükür halinde bulunmalıyız.

ayet-i kerımede “Ölümsüz ve daima diri olan Allah’a güvenip dayan. Onu hamd ile tesbih et!...” (Furkan suresi, 58) buyrulmaktadır.

Resul-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem-Efendimiz şöyle buyurmuşlardır:

“Meşru işlere Allah’a hamd ile başlanmazsa hayır ve bereketi kesilir.” (İbn-i Mace, Nikah, 19; Ebu Davud, Edeb, 18)

“Şükür, ımanın yarısıdır...” (Süyutı, el-Camiu’s-Sağır, I, 107)

“Cenab-ı Hakk’ın nımetlerine hamd ü sena, insanı nımetin zevalinden emın kılar.” (Suyutı, el-Camiu’s-Sağir, no: 3836)

“Allah’a hamdetmek şükrün başıdır. Allah’a hamdetmeyen bir kul O’na şükür etmemiştir.” (Suyutı, el-Camiu’s-Sağir, no: 3835)

9. ALLAH’I ÇOKÇA ZİKRETMEK
Mübarek gecelerde Rabbimizi zikretmeye daha çok önem verilmelidir.

ayet-i kerımede buyrulur: “Kendi kendine, yalvararak ve ürpererek, yüksek olmayan bir sesle, sabah-akşam Rabbini an. Gafillerden olma!” (el- A’raf, 205)
“Rabbinin ismini zikret ve bütün varlığınla O’na yönel.” (el-Müzzemmil, 8)

“…Allah’ı zikretmek, elbette en büyük (ibadet)’tir…” (el-Ankebut, 45)

Allah Resulü -sallallahu aleyhi ve sellem- şöyle buyurur:

“Allah’ı sevmenin alameti, Allah Teala’yı zikretmeyi sevmektir.” (Suyutı, el-Camiu’s-Sağır, II, 52)
 
Geri
Üst