Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

🌹Hayat veren de O, öldüren de O’dur. Gece ile gündüzü aksamadan peş peşe getiren de O’dur. Hâlâ aklınızı başınıza almayacak mısınız? Müminûn / 80. Ayet 🌹

Bakara / 183. Ayet

Sahur Nedir?, Sahurla İlgili Hadisler

Admin

Administrator
Yönetici
Admin
Sahur Nedir? Sahurla İlgili Hadisler

821

Sahur ne demektir? Sahur yemeğinin dindeki yeri nedir? Sahur yapmanın fazileti ve bereketi nedir? Sahur hakkında hadisler.
Sahur yemeği, oruç tutacak kişilerin imsak vaktinden önce gece yedikleri yemektir.
 
SAHUR YAPMAK

Ramazan ayıda mümkün olduğu kadar sahur yapmaya gayret etmeliyiz. Sahurların yüksek fazılet ve kıymeti hakkında Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuşlardır:

“Bir yudum su ile dahı olsa sahur yapınız.” (Abdurrazzak, Mu sannef, IV, 227/7599)

“Sahur yemeği yiyin, zıra sahurda bereket vardır.” (Buharı, Savm, 20)

Hadis-i şerifte buyrulur:

“İftarı acele ediniz; sahuru geciktiriniz!..” (Taberanı, Mucemu’l-Kebır, 25, 163)
 
SAHURUN BEREKETİ

Hz. Enes’ten rivayet edildiğine göre Resulullah şöyle buyurdu:

“Sahur yapınız, zira sahurda bolluk-bereket vardır.” (Buharı, Savm 20; Müslim, Sıyam 45)

İbni Ömer (r.a.) dedi ki, Resulullah‘ın iki müezzini vardı: Bilal ve İbni Ümmü Mektum. Resulullah şöyle buyurdu:

“Bilal geceleyin erkence ezan okur. Siz İbni Ümmü Mektum ezan okuyuncaya kadar yiyip içiniz.”

İbni Ömer, “Bu ikisinin arasındaki zaman, biri inip diğeri çıkıncaya kadar geçen vakitten ibaretti” demiştir. (Buharı, Ezan 11, 13, Şehadat 11, Savm 17)

Resulullah, oruç tutarken sahura kalkmayı ve iftarda acele etmeyi tavsiye etmiştir. (Buharı, Savm, 45; Müslim, Sıyam, 48; Tirmizı, Savm, 17/708.)

“Gündüzün orucuna sahur yemeği ile gecenin ibadetine de öğle uykusu ile yardımcı olunuz!” (Hakim, I, 588)

Ebubekir (r.a.) şöyle buyurur:

“Ramazan’da (Teravih) namazından ayrılıp, hizmetçilerden ale’l-acele sahur yemeği getirmelerini isterdik, çünkü fecrin doğmasından korkardık.” (Muvatta’, es-Salatü fı Ramadan, 7)

“….Sakıf temsilcilerine İslam’ın farzları ve ahkamı öğretildi. Hz. Peygamber, Ramazan’ın kalan kısmında oruç tutmalarını da onlara emretti. Bilal-i Habeşi, onların sahur ve iftar yemeklerini yanlarına götürürdü.” ( Vakıdı, III, 968.)
 
SAHUR İLE SABAH NAMAZI ARASI

Zeyd İbni Sabit (r.a.) dedi ki:

Biz Resulullah ile birlikte sahur yemeği yedik sonra da sabah namazını kıldık. Sahur yemeği ile sabah namazı arasında ne kadar zaman geçti? diye soruldu. “Elli ayet okuyacak kadar” cevabını verdi. (Buharı, Savm 19; Müslim, Sıyam 47)

SAHURDA İBADET

Hz. Peygamber şöyle buyurmuşlardır:
“Nice oruç tutanlar vardır ki, orucundan kendisine kuru bir açlıktan başka bir şey kalmaz! Geceleri nice namaz (teravih ve teheccüd) kılanlar vardır ki, namazlarından kendilerine kalan yalnız uykusuzluktur.” (İbn-i Mace, Sıyam, 21)

Allah Teala, teheccüd namazını Peygamber Efendimiz’e hususı olarak farz kılmıştır. Bizler de Ramazan-ı Şerif içerisinde sahura kalktığımızda en az 2 rekat teheccüd namazı kılmaya gayret etmeliyiz. Nitekim ayet-i kerımede şöyle buyrulur: “Gecenin bir kısmında da sadece sana mahsus bir fazlalık olmak üzere Kur’an ile teheccüd namazı kıl. Umulur ki Rabbin seni Makam-ı Mahmuda eriştirir.” (el-İsra 17/79)

Teheccüd namazı ile ilgili Resulullah buyurdular:

“Gece namazına devam ediniz. Zira bu sizden önceki salihlerin ibadetidir. Çünkü gece ibadeti, Allah’a yakınlık günahlara kefaret olup insanı bedeni hastalıklardan korur ve günahlardan uzaklaştırır.” (Tirmizi, Deavat, 101)

“…Farzlar dışında en faziletli namaz, gece namazıdır.” (Müslim, Sıyam, 203)

Yine Allah Resulü buyururlar ki:

“Cebraıl (a.s) geldi ve şöyle dedi: «…Hiç şüphe yok ki, mü’minin şerefi (değeri) teheccüd
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

Zevkini yansıtan rengi seç

Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Izgara görünümlü forum listesi

Forum listesindeki düzeni ızgara yada sıradan listeleme tarzındaki yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Resimli ızgara modu

Izgara forum listesinde resimleri açıp/kapatabileceğiniz yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

Geri