Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

🌹Hayat veren de O, öldüren de O’dur. Gece ile gündüzü aksamadan peş peşe getiren de O’dur. Hâlâ aklınızı başınıza almayacak mısınız? Müminûn / 80. Ayet 🌹

Bakara / 183. Ayet

Tevbe Etmek

Admin

Admin

Administrator
Yönetici
Admin
Tevbe Etmek

40 - Tevbe, haram işledikden sonra, pişman olup, Allahü tealadan korkmak, bir daha yapmamağa azm etmek, karar vermekdir. Dünyada zarar hasıl olmasından korkarak pişman olmak, tevbe olmaz. Çeşidli günah işliyenin bunlardan ba’zısında ısrar ederken, ba’zısına tevbe etmesi, sahıh olur. Tevbeden sonra, günahı tekrar işliyenin, tekrar tevbe etmesi sahıh olur. Böylece, çok kerre tevbe etmesi, sahıh olur. Büyük günahın afv olması için, tevbe etmek şartdır. Beş vakt nemaz ve Cum’a nemazı, Ramezan-ı şerıf orucu, hac etmek, istigfar etmek, büyük günah işlemekden sakınmak gibi ibadetler, küçük günahların afv edilmesine sebeb olur. Şartlarına uygun olarak tevbe edince, küfr ve günahlar muhakkak afv olunur. Şartlarına uygun olarak ve ihlas ile yapılan hacca, (Hacc-ı mebrur) denir. Hacc-ı mebrur, kazaya kalmış olan farzlardan ve kul haklarından başka günahların afvına sebeb olur. Bu ikisinin afv olması için, kazaların ve kul haklarının ödenmesi de lazımdır. Hac ile, farzı yapmamanın günahı afv edilmez ise de, vaktinde yapmamanın, vaktinden sonraya bırakmanın günahı afv edilir. Hacdan sonra, farzları kaza etmeğe hemen başlamazsa, gecikdirme günahı tekrar başlar ve zemanla katkat artar. Gecikdirmek, büyük günahdır. Bunu iyi anlamak lazımdır. (Hacc-ı mebrur yapanın günahları afv olur. Dünyaya yeni gelmiş gibi olur) hadıs-i şerıfi, kaza ve kul hakkından başka günahların afv olacağını göstermekdedir. Resulullahın “sallallahü aleyhi ve sellem” arefe gecesinde ve Müzdelifede, hacıların günahlarının afv edilmesi için yapdığı düaların da, böyle olduğu bildirilmişdir. Kaza ve kul haklarının da, afva dahil olduğunu bildiren alimler var ise de, bunlar, tevbe edip de kazadan ve ödemekden aciz olanlar içindir. Hud suresinin yüzonbeşinci ayet-i kerımesinde mealen, (Hasenat, günahları yok eder) buyuruldu. Bu ayet-i kerımeye, kazası yapılınca, afv olurlar ma’nası verilmişdir. Gıbet olunan kimsenin işitmesinden sonra üzülmesi de, bu gıbeti yapan için, ayrıca büyük günah olur. Bu günahın afvına sebeb olacak hasene, onunla halallaşmakdır.

Günahdan sonra hemen tevbe etmek farzdır. Tevbeyi gecikdirmek de, bu günahı işlemekden daha büyük günahdır. Bu günah, her gün bir misli artar. Bunun için de ayrıca tevbe etmek lazımdır. Bir günahın tevbesi yapılınca, bunun tevbesini gecikdirme günahlarının hepsi afv olur. Farzı yapmamanın tevbesi, ancak kaza etmekle sahıh olur. Her günahın afvı için, kalb ile tevbe etmek ve dil ile istigfar etmek ve beden ile kaza etmek lazımdır. Yüz kerre tesbıh etmek, ya’nı (Sübhanallahi ve bi-hamdihi sübhanallahil’azım) demek ve sadaka vermek ve bir gün oruc tutmak, çok iyi olur.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

Zevkini yansıtan rengi seç

Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Izgara görünümlü forum listesi

Forum listesindeki düzeni ızgara yada sıradan listeleme tarzındaki yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Resimli ızgara modu

Izgara forum listesinde resimleri açıp/kapatabileceğiniz yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

Geri